SAMR: op welk niveau gebruik jij nieuwe technologieën in het onderwijs?

SAMR? Wat? Juist, dat dacht ik eerst ook. Maar geen zorgen, het is geen woord maar een afkorting. De vier letters staan voor vier niveaus waarop je technologie kunt inzetten in het onderwijs. Nu denk je misschien: ja en dan? In deze blog leg ik je uit wat die niveaus praktisch inhouden en hoe het jou kan helpen bij het ontwerpen van lessen, opdrachten en andere vormen van onderwijs.

 

Zoals gezegd zijn er vier niveaus. Ik licht elk niveau kort toe met een paar voorbeelden.

1. Subsitution

Hier wordt nieuwe technologie gebruikt als vervanging voor hetgeen er eerst gebruikt werd.

→ Voorbeelden

Een padletmuur wordt gebruikt voor een brainstorm, waar eerder papieren post-its werden gebruikt.

Of denk aan het gebruik van Google Docs in plaats van een Worddocument. Of een Worddocument in plaats van een handgeschreven opstel, zoals in het voorbeeld in de video onderaan deze blog wordt genoemd.

Wat je op dit niveau vaak ziet gebeuren is dat nieuwe technologie op een oude manier wordt gebruikt. Denk maar aan de digiborden die vaak worden gebruikt alsof het een schoolbord of beamer is. Of de tablets en laptops die op scholen worden gebruikt als een boek achter glas.

2. Augmentation

Hier wordt de technologie ingezet met een aantal functionele verbeteringen.

→ Voorbeelden

Om door te gaan op het voorbeeld hierboven: de padletmuur wordt nu gebruikt om gezamenlijk een brainstorm te doen op hetzelfde digitale prikbord. Doordat je de bijdragen van anderen kunt zien, kun je hier een reactie op geven en deze bij de notitie van een klasgenoot plaatsen.

Of zoals in het voorbeeld in de video wordt genoemd: een Google Docs document wordt automatisch opgeslagen en is vanaf welke plaats en device dan ook beschikbaar.

 

Substitution en Augmentation vallen in het model onder ‘enhancement’ en veranderen niet wezenlijk het leren van de leerling of student. Dat wil niet zeggen dat technologiegebruik op deze niveaus slecht is!

 

SAMR model3. Modification

Op dit niveau wordt nieuwe technologie niet langer gebruikt om dezelfde opdracht uit te voeren met andere tools, maar om delen van de opdracht wezenlijk te veranderen om het leren te verbeteren. De leertaak wordt hier herontworpen en verandert hier dus door!

→ Voorbeelden

Hier wordt de padletmuur gebruikt voor het maken van een gezamenlijke presentatie over een onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan een land bij aardrijkskunde of een scheikundige proef. Leerlingen werken aan dezelfde padletmuur, onafhankelijk van tijd en plaats: ieder kan op een door hem/haar gekozen moment aan de padlet werken, op de plek die hem/haar uitkomt.

In het Google Docs voorbeeld uit de video wordt het bestand online gedeeld en ingezet om online feedback aan elkaar te geven via ‘comments’.

4. Redefinition

Leertaken op dit niveau waren zonder technologie niet mogelijk geweest en zijn dus echt vernieuwend.

→ Voorbeelden

Nu wordt de padletmuur gebruikt om de scheikundige proef of presentatie met anderen te delen, bijvoorbeeld een andere klas in Nederland, of zelfs een klas buiten de landsgrenzen. Of leerlingen uit verschillende landen werken hier samen aan de padletmuur.

In het videovoorbeeld wordt aan klassen uit verschillende landen gevraagd een gebeurtenis uit de geschiedenis te beschrijven vanuit hun perspectief. Vervolgens kunnen leerlingen uit verschillende landen op elkaars schrijfwerk reageren en de verschillen onderzoeken.

 

Modification en Redefinition vallen in het model onder ‘transformation’. De leeractiviteiten en de leertaak veranderen hier door het gebruik van de technologie. Ook de uitkomst en het leren verandert.

 

Hoe ‘hoger’ het niveau in het model, hoe meer verandering er plaats vindt in de leertaak.

Bekijk hier het filmpje waarin het SAMR-model in 120 seconden wordt uitgelegd:

Wat heb je hieraan?

Dit model helpt je je bewust te maken van de manier waarop je technologie inzet in de onderwijspraktijk. Leg het model bijvoorbeeld eens naast je lesontwerp, opdracht of cursus om te evalueren hoe de technologieinzet nu is en gebruik het eventueel om verbeteringen door te voeren.

In de praktijk zet je technologie in op alle vier de niveaus. Als je net begint met het ontwerpen van leersituaties met ICT als middel, dan is het het meest laagdrempelig om met de eerste twee niveaus te beginnen. Belangrijk is trouwens wel om te beseffen dat het hier niet om vier fases gaat waar je in volgorde doorheen moet.

Maar wel: hoe hoger het niveau, hoe effectiever en efficiënter je ICT-inzet voor het leren.

Het SAMR-model is bedacht door Dr. Ruben Puentedura

Meer weten? Op YouTube zijn veel video’s te vinden waarin het SAMR-model wordt uitgelegd.

Op welk niveau integreer jij technologische toepassingen in je onderwijs? En naar welk niveau zou je toe willen? Laat hieronder een reactie achter! En leuk als je een voorbeeld hebt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *